SFSMO Logo

Vlez
Fakti
Idei
Vesti
Svet
Kontakt

 

Семејна федерација за светски мир и обединување

7 принципи за развој на љубовта

  TTF Kirilica
 

Трет принцип - Научете вистинска љубов во семејството

Сите ние имаме незапирлив импулс да чувствуваме радост преку давање и примање љубов. Во семејството, нашето срце може природно да се развие преку Четирите величествени подрачја на срцето, т.е. преку четири димезии на љубов:

  • Детска љубов
  • Братско-сестринска љубов
  • Брачна љубов
  • Родителска љубов
 


Детска љубов - Како бебе не сте способни многу за давање. Се што можете е да примате. Ова не е погрешно за бебињата. Вашата приемчивост сама по себе е пасивна љубов кон вашите родители и другите. Битно е да примате голема љубов во овој период, за да можете да давате љубов подоцна.

Братско-сестринска љубов - Тука почнуваме да го учиме концептот на споделување. Дури и во овој "безбожен" свет, луѓето си возвраќаат. Ако му направите некому услуга, тогаш некој ќе ви возврати со услуга. Важен пресврт во овој развој на братско-сестринската љубов е сфаќањето дека освен примање треба и да давате.

Брачна љубов - Главна компонента на среќа во животот е можноста за споделување интимна љубов со партнерот. Преку целосно физичко и духовно соединување на мажот и жената, нешто божествено влегува во нашите животи и остварува сила за живот во радост и среќа. Вистинскиот брак е вечен и апсолутен.

Родителска љубов - Највисоката љубов е онаа што родителите ја даваат на своите деца. Таа е безусловна, означена со служење и жртвување за доброто на другиот. Преку овој вид на љубов чувствуваме возвишена радост. Нашиот дух копнее по виталноста што доаѓа од практикувањето на вистинската љубов.

 
   

Четврт принцип - Посветете го вашето семејство на целото човештво

Вовед / Прв / Втор / Трет / Четврт / Петти / Шести / Седми

 
Влез / Факти / Идеи / Вести / Свет / Контакт
www.unification.net/macedonian
(c) СФСМО Македонија
 
Вовед,
најнови
вести и
линкови
Почетоци
Развој
Денес
Семејство
Принцип
Говори
Акции
Лекции
Прослави
За
светското
движење
Адреси
Телефони
Имиња