SFSMO Logo

Vlez
Fakti
Idei
Vesti
Svet
Kontakt

 

Семејна федерација за светски мир и обединување

7 принципи за развој на љубовта

  TTF Kirilica
 

Четврт принцип - Посветете го вашето семејство на целото човештво

Среќата што ја чувствувате дома завршува на влезот на вашата куќа ако општеството е во неред. Невини деца се погодени од залутани куршуми за време на оружени пресметки на уличните банди. Каде и да одите, во опасност сте да станете жртва на злочин.

Вашата радост завршува каде што почнуваат проблемите на општеството. Затоа, вашето залагање за мир и безбедност на опшетството ви користи вам и на вашето семејство.

 


Во семејството има потреба од судија, миротворец, советник и одлучувач. Кога браќата и сестрите се караат, родителот суди и ја завршува расправијата. Ако е направено со љубов, тоа е делотворно и го поттикнува нашиот духовен развој како родители.

Некогаш може по грешка да пресудите неправилно. Во тој случај, зар нема да се обидете да надокнадите за неправедноста? Ова му помага на детето кон кое сте погрешиле да ја надмине својата огорченост и да практикува простување. Му помага на родителот да биде пострплив и мудар.

Во општеството, мораме да тежнееме да одржиме моралност, човечност и правда со исто родителско срце. Целото човештво е едно големо семејство. Кон сите луѓе треба да се однесуваме како да се наши браќа и сестри, родители и деца, баби и дедовци. Така можеме да оствариме свет на слобода, мир, единство и среќа.

 
   

Петти принцип -Трудете се да го поставите духовното над физичкото

Вовед / Прв / Втор / Трет / Четврт / Петти / Шести / Седми

 
Влез / Факти / Идеи / Вести / Свет / Контакт
www.unification.net/macedonian
(c) СФСМО Македонија
 
Вовед,
најнови
вести и
линкови
Почетоци
Развој
Денес
Семејство
Принцип
Говори
Акции
Лекции
Прослави
За
светското
движење
Адреси
Телефони
Имиња